Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*

Je eigen wilde theetuin

Zelf aan de slag met de wilde zaden van Cruydt Hoeck en Pure Graze. Ieder zakje is goed voor 1 m2 wilder land/ tuin/ balkon/ dakterras/ plantsoen/ stad/ leven.

 

De zaden in het zakje zijn wilde soorten waarmee je kunt gaan experimenteren met het maken van je eigen (on)kruidenthee blends.

 

Lukt het niet om de theesommelier in jezelf te vinden, laat de kruiden dan lekker staan en geniet van alle insecten, bijen en vlinders die erop af zullen komen. Misschien zijn al die insecten nog wel mooier om naar te kijken dan de bloemen zelf.

 

Inhoud:

 

EENJARIGE SOORTEN:

 

MEERJARIGE SOORTEN:

 

VASTE PLANTEN:

 

Zaaien

Zaaien kan in principe het hele jaar door, mits de grond waar je zaait niet te droog en niet te nat is. Maar ja, wat is te droog, en wat te nat? Als je geen natte vingerwerk wilt, dan adviseren we om in het voorjaar (maart) of het najaar te zaaien (September). Dan zijn de omstandigheden over het algemeen het best en zal het resultaat het mooist worden. Als je toch gewoon nu wilt zaaien? Lekker doen! Zoveel kan er ook weer niet misgaan.

1) Schoffel de grond waar je wilt gaan zaaien, zodat de plantjes die er stonden weg zijn en je alleen aarde ziet.

2) Strooi de zaadjes gelijkmatig uit. Om gelijkmatiger te zaaien, kun je de zaden mengen met een beetje los zand. Dat strooit wat gelijkmatiger en voorkom je dat je per ongeluk alle zaadjes op een plek zaait.

3) Druk de bodem na het zaaien nog even licht aan. Zodat alle zaadjes net onder het oppervlak terecht komen.

4) Wateren. Het best is het om vlak voor een regenbui te zaaien. Als er geen regen voorspeld is, beregen dan zelf het stukje grond met een gieter of theepot. Hoe eerder de zaden ontkiemen hoe beter. Anders heb je kans dat de vogels een deel van de zaden opeten.

 

Geduld…

Door de mix van eenjarige, meerjarige en vaste planten zal je theetuintje er de komende jaren steeds wat anders uitzien. Zo zullen het eerste jaar vooral de eenjarige planten bloeien, en komen het jaar daarna de tweejarige planten pas tot bloei.

 

Daarnaast zul je met deze wilde zaden ook wat extra geduld moeten hebben. Sommige zaden kiemen pas nadat ze een periode van kou (winter) gehad hebben. Dus volgend jaar ziet je tuintje er sowieso weer anders uit en zul je een nog grotere diversiteit aan bloeiende soorten terugzien.

 

Sommige planten hebben wat langer nodig. Dus heb geduld, drink een paar potten thee, en lekker laten verwilderen dus dat stukje!

 

Oogsten

Als je zelf gaat oogsten zorg dan dat je zeker weet wat je oogst. Eet een plant nooit wanneer je niet zeker weet met welke plant je te maken hebt. In het zaden mengsel zitten alleen eetbare soorten. Toch is het altijd goed om dubbel te checken of het echt om een eetbare soort gaat die je oogst. Het kan zijn dat er ook andere soorten zijn opgekomen die niet in het zadenmengsel zaten. Om te voorkomen dat je iets verkeerds oogst, check zorgvuldig om welke plant het gaat. Bij twijfel, niet eten, niet drinken, en lekker laten staan voor de insecten.

 

Planten identificeren

Om planten te kunnen identificeren kun je gebruik maken van apps zoals Pl@ntNet of ObsIdentify. Met beide apps kun je een foto van de plant maken, waarna de app je vertelt om welke plant het (waarschijnlijk) gaat. Websites als wilde-planten.nl en/of floravannederland.nl kun je daarna gebruiken om dubbel te checken of het echt om deze plant gaat. 

Wil je nog meer informatie over hoe de plant te herkennen en welke delen eetbaar zijn? Dan raden we het boek “Eetbare wilde planten” aan. Dé bijbel voor iedereen die met wilde eetbare planten aan de slag wilt. Dit boek is uiteraard te koop in onze webshop.

  

Oogst tips

Mocht je maandelijks tips willen ontvangen over welke soorten je die maand kunt oogsten, meld je dan aan voor de Wilder Land nieuwsbrief. In deze maandelijkse nieuwsbrief behandelen we onder andere kruiden die je in die specifieke maand kunt vinden in de natuur (of in je eigen thee tuintje).

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief doe je onderaan deze pagina. Doe maar. Nu. Is echt de moeite waard. Echt.

 

Drogen

Het drogen van kruiden gaat het best in een donkere droge plek waar de lucht tussen de kruiden kan doorstromen. Bijvoorbeeld in de oven, op zolder, of in een schuur.

 

Drogen in de oven

Het beste resultaat krijg je als je de oven op zo’n 40/45 graden zet. Te warm is niet goed voor de kwaliteit van de kruiden. Spreid de kruiden zoveel mogelijk uit, en zorg dat de lucht goed tussen de kruiden door kan. De kruiden zijn klaar zodra ze crispy zijn geworden en je ze makkelijk kunt breken. Hoelang het duurt zal per kruid en oven verschillen.

 

Old School drogen

De old school manier van drogen is prefect om thuis te doen. Maak kleine bosjes van de kruiden (houd het luchtig) en hang de bosjes op een donkere droge plek waar de lucht een beetje doorstroomt zodat de lucht een beetje kan circuleren. Hang de kruiden nooit in de zon, dan gaat de kwaliteit heel snel achteruit.

 

De mooist kwaliteit is als ze nog mooi groen zijn en helemaal crispy en droog. Op de old school manier kan dit een week of langer duren.

 

Kruiden bewaren

Sla de gedroogde kruiden droog en donker op. Bijvoorbeeld in een potje of een gebruik de Wilder Land zakjes hiervoor. Zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht is. Papieren zakjes zijn helaas niet geschikt om de kruiden voor langere tijd in op te slaan.

 

Melangeren

Om tot een lekkere theemelange, of blend, te komen is het leuk om een beetje te gaan experimenteren. Proef eerst alles een keer puur, om de smaak te bepalen. Niet alle kruiden zijn puur lekker maar vormen juist in combinatie een lekker geheel.

 

Mocht je het leuk vinden om meer te leren over je eigen blends maken? Laat het ons dan weten per mail (info@wilder-land.com) dan kunnen we kijken of we samen met onze theesommelier (Anne Adams) een keer een (on)kruidenthee workshop kunnen organiseren voor wie wil. En wie wil nou niet.

 

Deel je je foto's met ons?

Wij zijn heel benieuwd om te zien hoe het opkomt en wat voor een mooie vogels en insecten er allemaal op jouw eigen stukje Wilder Land afkomen. Dus deel je mooiste foto's en tag ons erin (Instagram & Facebook)! Dan reposten wij het.