Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*
Bij Wilder Land geloven we in een wereld waar landbouw en natuur samen bloeien. Daarom gingen we op bezoek bij Boerderij Saalland, een plek waar Wim en Marga het perfecte voorbeeld geven van hoe biodiversiteit, smaak en innovatie elkaar versterken. Het was een koude, mistige ochtend, maar het warme welkom van deze pionierende boeren maakte alles goed.
Van gangbaar naar regeneratief
Wim en Marga zijn boeren met een missie. Wat begon als een gangbaar landbouwbedrijf in Flevoland, is nu een biologisch-dynamisch paradijs waar agroforestry en biodiversiteit centraal staan.
Er was altijd al een voorliefde voor biodiversiteit. Ook voordat de stap naar biologische landbouw werd gemaakt stonden de randen van de akkers al vol met klaprozen in de zomer waar veel bijen en insecten op af kwamen. Dit is eigenlijk een beeld wat niet kenmerkend is voor gangbare boerderijen, maar de liefde voor de natuur is vaker een drijfveer voor de keuzes die Wim en Marga maken. Als Wim de veldleeuweriken hoort zingen is zijn dag al goed, zegt hij. Om die reden zorgt hij er ook voor dat deze een ideale leefomgeving behouden. Veldleeuweriken houden van een uitgestrekt gebied van ongeveer 2 hectare en een voedzame bodem met larven en regenwormen. Ook de zaden en granen laat hij liggen in het veld, ondanks dat dit niet ideaal is voor het verbouwen van deze grond.
"Als wij goed zijn voor de bodem, zal de bodem goed zijn voor ons"
Toen de boerderij biologisch werd, zijn ze gestopt met ploegen. De belangrijkste laag van een gezonde bodem is de eerste 20 centimeter. Als je deze omploegt, verlies je het leven in deze bodem. “Als je de bodem gezond houdt, volgt de rest vanzelf.” Dat vraagt om lef, experimenteren met een nieuw systeem in de landbouw is risicovol. Je kunt niet meer vasthouden aan oude gewoontes, bijvoorbeeld wanneer je zaait. De bodem ‘vertelt’ wanneer het hier tijd voor is. Echter, in een nat jaar als 2024, kan dit een behoorlijke tijd duren, wat natuurlijk weer niet gunstig is voor de opbrengst van het land. Ondanks dit soort uitdagingen, krijgen ze ontzettend veel energie van het werken met de natuur.
Een boerderij vol ideeën en toekomst
Boerderij Saalland laat zien dat landbouw meer kan zijn dan productie. Het is een plek voor experimenten, educatie en verbinding. Zo stellen Wim en Marga hun boerderij open voor studenten, bedrijven en natuurliefhebbers. “We willen laten zien dat landbouw anders kan,” zegt Wim. “Je hoeft niet te kiezen tussen natuur en economie; je kunt ze samen laten werken.”
"We zijn benieuwd wat houtige gewassen ons gaan brengen"
Het grootste experiment laat zich zien in het agroforestry perceel. Hier wordt, net als in een echt bos, gewerkt met verschillende lagen gewassen. Rijen met net geplante walnootbomen, worden afgewisseld met struiken, zoals vlier en natuurlijk de kortste laag; kruiden. De romantiek in dit stukje reikt verder dan alleen een leefgebied voor insecten, wild en vogels. Het watertanden begon toen we hoorden dat onder de grond een netwerk van truffels is gezaaid en daar omheen druivenstokken voor het maken van Nederlandse wijn waren aangeplant. Als de walnootbomen volgroeid zijn, leent dit stuk zich ook perfect voor een (Wilder Land-)diner of zelfs een bruiloft.
Door de mogelijkheden te ‘stapelen’ zijn boerderijen als Saalland niet alleen afhankelijk van oogst. Niet alleen monden kunnen gevoed worden, maar ook educatieve en recreatieve behoeften kunnen hiermee bediend worden. Hopelijk maken deze stappen het ook interessant voor twijfelende boeren om het voorbeeld van Wim en Marga te volgen.
Ingrediënten voor een Wilder Land
In het agroforestry landje zijn dit jaar ook de eerste Wilder Land kruiden geplant, zoals wilgenroosje en venkelzaad. Hier maken we onder andere onze Kouwe Klets (on)groene ijsthee, Opkicker blend en Sunny Boy blend van. Daarnaast viel ons oog ook al op een aantal andere gewassen waar we heel veel lekkers van kunnen maken, zwarte bes en vlier voor de Kouwe Klets - Sparkling & Berry en boekweit voor Wilde Smaakmakers. Het allermooiste is, als dit experiment succesvol is houdt niets Wim en Marga tegen om dit stuk uit te breiden. Behalve die veldleeuwerik dan, blijft zijn uitgestrekte veld natuurlijk gewoon houden.
Wij verlieten de boerderij met frisse ideeën, koude tenen en een grote glimlach. Deze zomer komen we zeker terug om alles in bloei te zien – en hopelijk samen met onze community te genieten van een Wilder Land-diner tussen de bomen! .
Wil je meer weten over Wim en Marga of zelf een kijkje nemen?
In de podcast Boer van de Toekomst, aflevering Natuur in de landbouw. Vertelt Wim in een interview, uitgebreid over de uitdagingen die hun keuzes met zich meebrengen, maar ook over de manier waarop ze dit juist veel voldoening geeft. In een gesprek met Wageningen University & Research gaan ze dieper in op onderwerpen als geschiedenis, technologie en stikstof. Benieuwd naar het hele verhaal en de inspirerende visie van Wim en Marga, luister naar de podcastaflevering en ontdek hoe innovatieve boeren zoals zij bijdragen aan een duurzaam landbouwmodel dat werkt voor mens, bodem en biodiversiteit.
Als je eens een bezoek wilt brengen, de deuren van Boerderij Saalland staan open voor bijeenkomsten of als vergaderlocatie. Neem vooral contact met ze op!