Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*

Kijktips

Laat dat verwilderen maar beginnen. Bij ons is dat ook niet van de één op de andere dag gebeurd. Er zijn een inspiratiebronnen die daarbij heel erg hebben geholpen. Die willen we graag met je delen!

Voor de beste ervaring raden we het aan om ze in onderstaande volgorde te kijken.
 

1. How Wolves Change Rivers

We beginnen met een korte maar krachtige video (4:33 min) die perfect laat zien hoe complex en fascinerend ecosystemen zijn. Dit filmpje toont hoe de herintroductie van wolven in Yellowstone National Park onverwachte en verstrekkende gevolgen had voor het hele ecosysteem, tot aan de loop van de rivieren toe. Het is een eye-opener die je meteen de zin geeft om meer te ontdekken over de natuur en haar onderlinge verbanden.

2. The Biggest Little Farm

Deze documentaire, die bijna meer weg heeft van een avonturenfilm, is een goed startpunt om te ontdekken wat duurzame landbouw is en wat daarbij komt kijken. De film vertelt het verhaal van John en Molly, die een duurzame boerderij beginnen. Zonder geld en met minimale boerenkennis. Op een uitgedroogd stuk land in Californië. Zeven jaar lang filmt John hoe zij telkens voor nieuwe uitdagingen komen te staan, terwijl de natuur weer opbloeit. Met als resultaat: stof tot nadenken over de aard van de natuur en onze omgang ermee.

3. Groen Goud II

Dat er op droge terreinen veel mogelijk is, wordt ook in deze kijktip bevestigd. Groen Goud II laat heel duidelijk de kracht van de natuur zien door ons mee te nemen naar uitgeputte stukken grond in Egypte, India en Spanje, die van een droog berggebied omgetoverd worden tot een weelderige groene oase. Deze Tegenlicht uitzending laat zien dat vergroening wel degelijk economische winst kan opleveren.

Klik hier voor de hele uitzending (45 min). 

4. Groen Goud I

Nee dit is geen foutje in de volgorde, maar een bewuste keuze. Als je na Groen Goud II nog meer inspirerende voorbeelden van herstel van ecosystemen over de hele wereld wil zien is deel één een aanrader.

Klik hier voor de hele uitzending. 

5. Head, Heart and Hands

Head, Heart and Hands is een mooi vervolg op Groen Goud. De vier korte video's die samen één geheel vormen duren bij elkaar ongeveer twintig minuten. Elke video belicht een ander belangrijk onderdeel van een concreet bodemherstelproject in Spanje. Je ziet hoe het project omgaat met regeneratieve landbouw, maar ook het water en de lokale gemeenschap komt aan bod.

 

6. Discovering the Way Life Works door Leen Gorissen

Deze TED Talk van Leen Gorissen biedt een inspirerende kijk op hoe we kunnen leren van de natuur om onze eigen systemen te verbeteren. Ontdek hoe we de lessen van gezonde ecosystemen kunnen toepassen in ons dagelijks leven en werk. Het is een perfecte brug tussen de theorie die we tot nu toe hebben gezien en de praktische toepassingen die volgen.

7. Kiss The Ground

Deze documentaire leert ons wat de grond eigenlijk voor ons doet en hoe goed gebruik van de grond ons kan helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Kiss The Ground legt uit dat de grond een grote opslagplaats en afbreekplek is voor CO2, en hoe duurzame landbouw helpt meer CO2 vast te houden in de grond, zodat het niet bijdraagt aan het opwarmen van de aarde en dus klimaatverandering.

8. Holistic Management door Allen Savory

Voor de echte liefhebbers is deze video een must-see. Allen Savory neemt ons mee in de wereld van Holistic grazing, een methode om verdroogde graslanden te herstellen door middel van begrazing. Deze collegeachtige video uit de jaren '90 is verrassend actueel en boordevol informatie over ecosystemen, de koolstofcyclus en de cruciale rol van diersoorten in een ecosysteem. Een diepgaande kijk voor wie echt de details wil begrijpen.

9. Wij.land documentaire

We sluiten af met een voorbeeld dicht bij huis. Deze documentaire brengt ons terug naar Nederland. Wij.land laat zien hoe lokale boeren experimenteren met regeneratieve landbouw. Het is een inspirerend voorbeeld van hoe de theorieën die we eerder zagen in de praktijk worden gebracht, hier in ons eigen land.

Conclusies van dit alles: gezonde ecosystemen zijn awesome!

Veel kijk en lees plezier! 

Heb je zelf nog goede tips? Laat het ons vooral weten via: geerte@wilder-land.com!