Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*

Belgische boeren Torsten en Brecht

Ontdek met welke wilde boeren we samenwerken en hoe we van Nederland (en België) strook voor strook, een Wilder Land maken. We gingen langs bij Torsten en Brecht. 

Wie zijn jullie en waar staan we?

Brecht: “Wij zijn Torsten en Brecht en samen zijn we Biodivers gestart. Op ons kruidenveld hebben we verschillende stroken met (on)kruiden aangelegd. Voorheen stond hier alleen mais. Het idee is om de oogst te gebruiken voor thee. We zaaien, oogsten (handmatig of met de machine) en drogen de (on)kruiden.”

“Er zitten hier ook massa’s insecten en mega veel bodembeestjes.”

Welke producten komen hier allemaal van het land?

Torsten: “Een van onze voornaamste producten is goudsbloem. Daar hebben we ongeveer 1000 m2 van gezet. We hebben daar dan ook het meeste werk van met oogsten. Verder zie je daar in de verte, dat blauwe, dat is korenbloem. Daarnaast hebben we nog komkommerkruid. Die is al bijna helemaal geoogst. En met kamille en duizendblad zijn we nu bezig.”

 

Waar is het allemaal begonnen?

Torsten: “We wilden graag een kleine onderneming starten in de landbouw. De ideeën hebben we een aantal jaar laten sudderen totdat we een artikel tegenkwamen van Wilder Land. We raakten geïnspireerd door het idee en wilden daar graag aan meedoen. We hebben toen contact opgenomen en de lente daarna zijn we begonnen met inzaaien. Dat is nu twee jaar geleden. Sindsdien zijn we al verdubbeld in oppervlakte.”

Het is natuurlijk leuk al die (on)kruiden en bloemen. Maar merken jullie ook dat het effect heeft op de biodiversiteit?


Brecht: “Als je hier door het veld loopt en twee stappen zet, zie je al hoeveel verschillende soorten er zijn. Aan die kant zitten heel veel putters. Een moment dat ik heel zot vond, is toen een torenvalk wegvloog met een puttertje. Dat zijn dan de grote dieren die hier zitten. Maar er zitten hier ook massa’s insecten en mega veel bodembeestjes.”

“Er is zoveel te leren van gewoon boerenverstand.”

Wat vinden jullie belangrijk in het werk als boer?

Brecht: “Het is belangrijk dat landbouw op een positieve manier in beeld wordt gebracht en wordt aangetoond wat er allemaal mogelijk is. Veel landbouwers zien (on)kruiden, zoals kamille, als een enorm probleem en strijden daartegen met bijvoorbeeld sproeistoffen. Met ons Biodivers project willen we laten zien hoeveel je ermee kunt. En dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. Op elk stuk landbouwgrond kan ruimte zijn voor een kruidenstrook. Goed voor de boer, biodiversiteit, insecten en dieren. En kijk nou hoe mooi al die bloemen zijn!”

Torsten: “Ja het is ook een tof landschap element is. Als er een landbouwer in de buurt, een strook zou inzaaien, zouden alle voorbijgangers dat direct opmerken. Veel mensen die ons land passeren zeggen hoe mooi ze het vinden. Ze maken foto’s of doen ideeën op over wat ze met de kruiden kunnen doen.”

Hebben jullie tips voor mensen die ook op deze manier willen boeren? 

Torsten: “Durf te vragen aan anderen. Ook al heb je zelf heel veel ervaring, vraag toch een keer een andere landbouwer. Dat kunnen echt zoveel dingen zijn. Je kunt eigenlijk aan iedereen wel iets vragen want iedereen weet wel wat. Zo kan je de zaadproducent vragen om hulp bij een mislukte of mindere oogst bijvoorbeeld. Zelf proberen op te lossen kan altijd nog.”

Brecht: “Ja ik zou dat ook zeker zeggen! Vraag een landbouwer in de buurt over hoe hij werkt. Er is zoveel te leren van gewoon boerenverstand. Dus dat als eerste. En als tweede gewoon beginnen met experimenteren. Probeer het eerst in het klein. En als laatste, betrek andere mensen bij wat je doet. Zodat je onderdeel wordt van de transitie naar een ander landbouw model.”

Hoe zien jullie de toekomst van Biodivers?

Brecht: “We zijn nu twee jaar bezig met het verbouwen van (on)kruiden en hebben al veel geproefd. Op den duur zouden we graag een Belgische blend maken met onze eigen (on)kruiden en verkopen in België.”

Torsten: “Allee, we zijn nu teler maar we zouden ook wat willen proeven van productontwikkeling.”

Update! Ondertussen zijn Torsten en Brecht begonnen met het maken van hun eigen theeblends in België. De thee is te koop bij verkooppunt VLAS in Gentbrugge. Meer weten? Volg ze via Instagram: biodiversithee
 


Oogst!

We oogsten goudsbloem, kamille, duizendblad en korenbloem bij Torsten en Brecht. In de volgende Wilder Land producten vind je ze terug:
 

Locatie: Zomergem, België
Tekst: Renée Pruim
Beeld: Matthijs Westerwoudt