Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*
Inheemse planten komen hier al duizenden jaren voor en zijn daardoor precies aangepast op onze bodem, klimaat en de dieren in onze omgeving. Ze zijn dé lievelings voedselbron en schuilplaatsen voor onze insecten en vogels. Daardoor zijn ze stuk voor stuk geweldige magneten voor meer leven.
Daarnaast zijn biologische planten vrij van giftige pesticiden en schadelijke stoffen, waardoor jouw omgeving een veilige haven wordt voor allerlei leven.
Lees meer over het belang van gifvrije inheemse tuinplanten: We Are The Re-Generation en wil je echt down the rabbit hole over inheemse flora, kijk dan op de website van Planten van hier.
Go Wilder! We zeggen het wel vaker, maar het allerlekkerst voor de biodiversiteit, is dat je de natuur lekker haar eigen gang laat gaan. Het allerbest wat je kunt doen, is heel simpel: niks. Gewoon een stuk van je tuin helemaal laten verwilderen. Bijvoorbeeld een klein hoekje en laat je verrassen door al het moois wat zal ontstaan. De zaden van de (on)kruiden die perfect passen bij jouw omgeving zitten vaak gewoon in de grond, te wachten totdat hun tijd rijp is. Zet een paar potten thee, en wacht...
Maarja, oke, we snappen ook wel dat je gewoon graag wat wilt doen. Een handje helpen kan natuurlijk altijd en je mag ook heus wel kiezen voor iets wat je zelf mooi, lekker en/of gezellig vindt. Want ook dat is het mooie, als je kiest voor inheems maak je altijd een goede keuze.
Om je een beetje te helpen kiezen hebben we een smakelijke "menukaart" voor je samengesteld—boordevol inspiratie om jouw stukje Wilder Land tot leven te brengen. Mét tips om niet alleen de natuur, maar ook zelf culinair aan te slag te gaan.
En ook als het toch niet lukt om de theesommelier of kombucha master in jezelf te ontdekken? Laat de kruiden en planten dan gewoon bloeien en geniet van de vele bijen, vlinders en andere beestjes die erop afkomen.
Klik op de namen hieronder voor meer info per plant en om direct zaden of plantjes bij Cruydt Hoeck te bestellen.
Voor de liefhebbers van weelderige bloemen en stralende kleuren kunnen deze parels niet ontbreken.
- Knikkend Wilgenroosje – het wilgenroosje bloeit felroze, trekt (honing)bijen en vlinders aan (Waardplant voor avondrood- en walstropijstaart). De jonge scheuten en bladeren kun je wokken, en de bladeren verwerken in thee.
- Duizendblad – De peperige blaadjes en bloemen geven een kick aan salades en kruidenboters, terwijl het voor insecten een all-you-can-eat-buffet is met nectar en schuilplekken.
- Veldsalie – De paarse bloemen smaken licht kruidig en zijn top als garnering op desserts of in azijn, door de helder paarse/blauwe bloemen een feest voor bestuivers.
Om een zolang mogelijke bloeiboog te creëren, ga voor een combinatie van vroeg- en laatbloeiers.
-- Hazelaar - Een van de eerste bloeiers van het jaar in januari al. In het najaar geniet je van de hazelnoten: rooster ze voor extra diepgang, maal ze in een pesto of strooi ze over je salade, havermout of geroosterde groenten. Mmmm!
-- Paardenbloem – Heldere gele bloemen, eetbaar en perfect voor siroop of thee
-- Hondsdraf – Kleine paarse bloemetjes, eetbaar en lekker in thee of kruidenboter.
-- Daslook - Daslook is een vroege bloeier die bijen en vlinders voedt én een wilde knoflookachtige smaak geeft aan pesto, soepen en salades.
-- Lievevrouwebedstro - Mooie bodembedekker, en heerlijk aromatisch.
-- Beemdkroon – De bloemen zijn eetbaar en staan prachtig in salades of als decoratie, maar voor wilde bijen en vlinders is het vooral een nectarstation van topkwaliteit.
-- Wilde Marjolein - Fantastische insectenplant én fantastisch keukenkruid! De geurige bladeren geven een heerlijke, kruidige smaak aan pizza’s, pastasauzen en andere mediterrane gerechten – ideaal voor een snelle smaakboost!
-- Echte Guldenroede - Prachtig goud gele insecten magneet in de nazomer. In de keuken geeft het een milde, kruidige smaak die goed werkt in thee melanges
-- Blauwe knoop - Blauwe bloemen die een hoop vlinders aantrekt. De Jonge scheuten zijn eetbaar ene lekker in salade of roerbak
Hoe meer zielen meer vreugd, want meer is beter. Deze kruiden zijn absolute magneten voor heel veel gezelschap!
-- Brandnetel - Brandnetel trekt veel meer insecten aan dan je denkt. Niet weghalen dus. De jonge bladeren zijn ook nog eens een gezonde toevoeging aan soepen, smoothies en als kookgroente in plaats van spinazie.
-- Duizendblad - Duizendblad wordt bestoven door zweefvliegen, vlinders, wilde bijen, zoals Wormkruidbij, Duinmaskerbij, Ingesnoerde groefbijen Kortsprietwespbij en nog vele andere. Culinair wordt duizendblad gewaardeerd voor zijn aromatische bladeren die een kruidige, peperige smaak geven aan salades, kruidenboter of als smaakmaker in thee.
-- Gewone Berenklauw - Top plant voor hommels, vlinders, bijen en zweefvliegen. De smaak van de zaden is enigszins vergelijkbaar met die van kardemom: bergamot, citroen en kamfer.
-- Koniginnepagevlinder & Wilde Peen of Venkel - Beide zijn waardplant voor de Koninginnenpage vlinder. Wat erop neerkomt, dat je met beide planten de Koninginnenpage vlinder er uiteindelijk gratis bij krijgt.
-- Bontebessenvlinder & Bessenstruiken zoals zwarte bes, aalbes en kruisbes. - Zet een paar van deze bessenstruiken in je tuin en met een beetje geluk duikt de bontebessen vlinder ook op.
Meer insecten in de tuin is sowieso ook goed voor meer vogels. Maar je maakt een vogels extra blij met bessenstruiken. Hieronder een paar bessen tips specifiek voor meer vogels in je tuin:
-- Vlier – Bessen zijn een feestmaal voor merels en spreeuwen.
-- Lijsterbes – Vogels zijn dol op de felrode bessen.
-- Meidoorn - voor vogels een feest door de extra nestelplek, bessen, en vele insecten die op de meidoorn afkomen. Gebruik zelf een deel van de bladeren en bloesem voor thee, en maak in het najaar een jam of likeur van de bessen
-- Jeneverbes – deze zeldzame plant geef heerlijke aromatische bessen voor in allerlei culinaire toepassingen: zoals stoof gerechten, zuurkool, drank. Maar ook veilige haven voor veel vogels.
Super!! Dan is het heel simpel, bestel je planten en zaden bij Cruydt Hoeck en dan weet je zeker dat je goed zit.
Nog een tip: Begin klein, plant een paar inheemse kruiden, maak een hoekje met bloemen voor bijen of plaats een struik die vogels aantrekt. Hoe meer inheemse soorten je toevoegt, hoe rijker het ecosysteem in je tuin wordt.
Als je zelf gaat oogsten zorg dan dat je zeker weet wat je oogst. Eet een plant nooit wanneer je niet zeker weet met welke plant je te maken hebt. Om te voorkomen dat je iets verkeerds oogst, check zorgvuldig om welke plant het gaat. Bij twijfel, niet eten, niet drinken, en lekker laten staan voor de insecten.
Om planten te kunnen identificeren kun je de apps ObsIdentify gebruiken. Met de app kun je een foto van de plant maken, waarna de app je vertelt om welke plant het (waarschijnlijk) gaat. Websites als wilde-planten.nl en/of floravannederland.nl kun je daarna gebruiken om dubbel te checken of het echt om deze plant gaat. Wil je nog meer informatie over hoe de plant te herkennen en welke delen eetbaar zijn? Dan raden we het boek “Eetbare wilde planten” aan. Dé bijbel voor iedereen die met wilde eetbare planten aan de slag wilt. Dit boek is uiteraard te koop in onze webshop.
Meer inspiratie nodig? Bekijk deze bronnen:
Biodiversiteit en tuinbeheer (biodiversiteithelpdesk.nl)
Meer vlinder en planten tips (Vlindertuinmotinmokum.nl)
Zo maak je een biodiverse tuin (nltuinlabel.nl)
Vergroot biodiversiteit in je tuin (bijenclub.com)
Tips van Vogelbescherming (vogelbescherming.nl)
Ga aan de slag en maak van je tuin een levendig, inheems paradijs!
We kunnen niet wachten op foto's of video's van het resultaat!