Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*

Boerderij Schevichoven

Ontdek met welke wilde boeren we samenwerken en hoe we van Nederland, strook voor strook, een Wilder Land maken. We gingen langs bij Ruben van Boerderij Schevichoven.


 

Boer Ruben over boerderij Schevichoven:

"Op Schevichoven werken we met 40 verschillende gewassen in 5 vegetatielagen: bodem, kruiden, struiken, halfstam en hoogstambomen. Zo staan er appelbes- en walnootbomen, verschillende bessen en kruiden als dropplant en citroenmelisse."

Wat is er zo leuk aan boer zijn?

"Het leukste aan mijn werk is buiten bezig zijn en zien hoe dingen groeien. Dat de dingen die je doet ook zin hebben en het gewenste resultaten opleveren. Zo hadden we in het begin moeite met kiwibessen. Ze hadden last van de vorst. We hebben toen geprobeerd ze op te binden en iets van de grond omhoog te leiden met een stok. En op een gegeven moment zie je dan dat ze het enorm goed gaan doen. Ik zag ze zo met twee meter de lucht in gaan. Het aanplanten van nieuwe gewassen vind ik ook heel erg leuk. Van een kale maisakker en grasmat een plek maken waar veel groeit en leeft. Dat geeft echt veel voldoening!"

“Van een kale maisakker en grasmat een plek maken waar veel groeit en leeft.”

Wat betekent Wilder Land voor jou als boer?

"De kruiden zijn allereerst super mooi om te zien tussen je land! En daarnaast is het onderdeel van ons eco-systeem. Het is een mooie aanvulling tussen onze bomen en struiken waarbij we in verschillende lagen telen. De kruiden leveren daarnaast ook omzet op. De eerste paar jaar na de aanplant van onze bomen was er nog weinig productie. Maar kruiden leveren na één jaar al wat op. En na twee jaar sta je helemaal perplex van wat er allemaal vanaf komt! Het is mooi dat Wilder Land daar dan ook nog lekkere producten van weet de maken. Want wij kunnen nog zoveel kruiden planten en oogsten maar het moet toch ook verkocht worden!"

Wat vind je belangrijk in jouw werk als boer?

"Ik vind het mooi dat we met Schevichoven bijdragen aan de natuur en bodemherstel. Ik geloof dat minder ingrijpen en de natuur zijn werk laten doen, beter is voor de gezondheid van ons allemaal. Het zou dan ook mooi zijn als dit wordt opgepakt en meer mensen erin gaan geloven. Dat zo ook andere boeren overtuigd raken van deze werkwijze. Het ultieme zou zijn, dat na een aantal jaar ook de cijfers laten zien dat deze manier van boeren werkt. En dan zijn we eigenlijk pas net begonnen!"

 

Wat is volgens jou de rol van de boer in het herstellen van de biodiversiteit?

"Het is voor mij bijna logisch dat de boer werkt aan biodiversiteit en natuur. Maar het zou nog veel meer mogen. Wanneer je samenwerkt met de natuur, trek je volgens mij uiteindelijk aan het langste eind. Zo kun je als boer zelf onderzoeken welke gewassen goed samenwerken en zo op een natuurlijke manier aan plaagbestrijding doen. En soms moet je dan genoegen nemen met wat minder opbrengst."

 

Oogst!

We oogsten salie, duizendblad, dropplant, kaasjeskruid, citroenmelisse bij Schevichoven. In de volgende Wilder Land producten vind je ze terug:

Locatie: Leersum, provincie Utrecht
Tekst: Renée Pruim
Beeld: Matthijs Westerwoudt