Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*
Boer Ivar over Boerderij Ekoto:
"We zijn op boerderij Ekoto in Etten-Leur. Bij Ekoto telen we in stroken. Granen, peulvruchten, zaden, (on)kruiden en groenten. Van alles en nog wat. Hoe diverser hoe beter."
Wat voor gewassen komen hier allemaal van het land af?
"We telen hier onder andere oergraan haver, grijze Brabantse zandboekweit, verschillende soorten (on)kruiden, verschillende soorten oerboontjes, lupine, kikkererwten, zwarte Basken boontjes en pompoenen. Dat allemaal in strokenteelt op biologische wijze. In totaal staan hier 30 verschillende soorten gewassen. Bij een reguliere akkerbouwer staan er 4 of 5 verschillende soorten."
"We zien heel veel vogels, vlinders, loopkevers en verschillende soorten bijen."
Je hebt hier enorm veel gewassen door elkaar heen staan. Waarom is dat?
"Je zou denken dat wanneer je als boer geen gewas bestrijdingsmiddelen gebruikt, er van alles fout gaat. Maar door verschillende gewassen in kleine stroken naast elkaar te telen, is de natuurlijke vijand van een ziekte of plaag altijd ergens aanwezig. En de stroken zorgen ervoor dat ze zich niet (snel) kunnen verspreiden. Ze komen eerst natuurlijke vijanden tegen of overleven niet in andere gewassen. Dus op die manier hebben we geen chemische middelen nodig."
Wat heeft strokenteelt voor effect op de biodiversiteit van je land?
"We zien heel veel vogels, vlinders, loopkevers en verschillende soorten bijen. Eigenlijk zijn we een soort walhalla aan het creëren voor al dat leven. En hoe meer leven je krijgt, hoe beter het ecosysteem weer in balans komt en het weerbaarder wordt voor bijvoorbeeld droogte of een storm. Zeker voor de toekomst, met extremer weer, is dat belangrijk."
Om een beeld te krijgen van wat boer zijn inhoudt. Wat doe je zoal op een dag?
"In de ochtend, wanneer de dauw nog op de gewassen zit, beginnen we met het oogsten van de groenten zodat ze knapperig en vers zijn. Later op de dag wordt er onkruid gewied, grond klaargelegd en gezaaid. Aan het einde van de dag werken we aan de verwerking en verkoop van producten op de boerderij."
Waarom ben je boer geworden?
"Ongeveer 2 jaar geleden ben ik gestart met boeren. Het begon met de wens om zoveel mogelijk duurzame, lokale producten naar de consument te krijgen. En dit in een zo transparant mogelijke keten. Van boer tot bord. Om de boer te helpen met het duurzaam produceren, wilde ik zoveel mogelijk onderzoek doen. Ik begon met het opzetten van nieuwe teelten zodat ze nog beter en duurzamer konden produceren. Daarom zijn we hier in Etten-Leur een soort 'voorbeeld' boerderij begonnen."
Wat is er zo leuk aan boer zijn?
"Het leukste aan boer zijn, is dat je zelf heel creatief je eigen omgeving aan het inrichten bent. En omdat we dat hier op zo’n biodiverse manier doen, is er altijd iets te zien en te beleven. Waardoor je een hele mooie eigen leefomgeving creëert om zelf in te kunnen én mogen wonen."
"De boer zie ik als manager van ons landschap."
Dat klinkt te gek! En wat zijn voor jou de uitdagingen?
"In de biologische teelt is onkruid beheersing een gigantische uitdaging. Maar omdat we heel biodivers telen is dat voor ons qua plagen en onkruid bestrijding goed te doen. De balans tussen werk en privé is daarentegen een grote uitdaging. Er is veel werk en je maakt daardoor veel uren. Je bent heel veel in je vak bezig maar je wilt eigenlijk meer vrije tijd overhouden."
Wat is volgens jou de rol van de boer in het herstellen van de biodiversiteit?
"De boer zie ik als manager van ons landschap. Hij zorgt goed voor de bodem en alles wat boven en onder de grond leeft. Denk aan het verbeteren van organisch materiaal in de grond door middel van compost. Maar ook boven de grond ruimte geven aan bijen, vlinders en alle andere insecten. Zo creëer je een goed en weerbaar systeem."
Hoe zie je de toekomst van boerderij Ekoto voor je?
"Een boerderij die nog diverser is. Waarbij we nog meer een verticale korte keten kunnen realiseren. Waar een product hier van het land komt, verwerkt wordt tot een mooi en hoogwaardig product en direct naar de consument kan."
Heb je tips voor mensen die ook op deze manier willen boeren?
"Allereerst, probeer niet alle kennis te vergaren voordat je gaat beginnen. Als je de helft weet, begin dan! Dan kom je er achter dat je gewoon heel veel leert zodra je eenmaal begonnen bent. En de tweede tip. Ook als je geen gek, grote risico’s neemt kun je veel proberen en experimenteren. Begin op een klein stukje land, kijk wat werkt en wat niet en breidt zo verder uit. Mocht het dan uiteindelijk niet lukken dan heb je het in ieder geval gedaan en waarschijnlijk heel veel geleerd!"
We oogsten duizendblad, salie, citroenmelisse, kamille, munt, lijnzaad en haver bij Ivar. In de volgende Wilder Land producten vind je ze terug:
Locatie: Ekoto, Etten-Leur Tekst: Renée Pruim Beeld: Matthijs Westerwoudt