Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*

Boerderij Bloemenweidemelk

Ontdek met welke wilde boeren we samenwerken en hoe we van Nederland strook voor strook, een Wilder Land maken. We gingen langs op bij Ramona op Boerderij de Bloemenweidemelk.

Boer Ramona over Boerderij Bloemenweidemelk:
“We zijn op Boerderij Bloemenweidemelk in Montfoort, oorspronkelijk altijd een melkveebedrijf geweest. En dat roer zijn we nu aan het omgooien richting een regeneratief bedrijf. Dat betekent dat we er alles aan doen om de bodem goed te verzorgen. Maar ook dat we andere dingen zijn gaan telen, zoals fruit, noten, kruiden en dat er kippen rondlopen. Dit doen we allemaal om de natuurlijke kringloop zoveel mogelijk te bevorderen.”

Wat komt hier allemaal van het land af?
“Op dit moment hebben we 125 melkkoeien die melk produceren waar we kaas en ijs van maken. De stierkalfjes houden we aan voor het vlees. Daarnaast zijn we begonnen met het telen van noten, bessen, groenten en (on)kruiden voor Wilder Land. Zo hebben we drie jaar geleden het biodiversiteit kruidenmengsel ingezaaid. Een mengsel met kruiden die je terug kunt vinden in de Wilder Land (on)kruidenthee, zoals korenbloem, goudsbloem, kamille en honingklaver. Vorig jaar hebben we nog eens 1000m2 korenbloem ingezaaid. En we hebben 17 lindebomen waar we op dit moment de lindebloesem van aan het oogsten zijn. We willen graag nog meer bomen en struiken gaan aanplanten, waaronder de zwarte bes, zowel voor Wilder Land als voor onze eigen productie.”

"Voor mij is boer zijn, de ultieme manier om te zorgen voor de gezondheid van mensen."

Merk je ook dat de (on)kruiden effect hebben op de biodiversiteit?
“Ja dat is wel heel leuk. We hadden voorheen weilanden met alleen ‘gewoon’ gras. En sinds een jaar of vier, werken we met kruidenrijk gras waar de koeien op lopen. Dat gras groeit hoog en er komen bloemen in. Het zit dan helemaal vol met allerlei vliegende en kruipende insecten. Dat is mooi om te zien. En sinds dat we met de bomen zijn begonnen, zien we ook dat het aantal vogels en insecten is toegenomen. Dat komt waarschijnlijk ook deels doordat de bomen en struiken groter worden. En zo snijdt je eigenlijk het mes aan beide kanten. We bevorderen de biodiversiteit en koolstofvastlegging, en we hebben extra producten die we aan mensen in de buurt kunnen verkopen. Dat maakt dat als de productie eenmaal op gang is, we minder kwetsbaar en afhankelijk zijn van enkel de melkproductie.”


Waarom ben je boer geworden?
“Voor mij is boer zijn, de ultieme manier om te zorgen voor de gezondheid van mensen. Want het begint bij goede voeding en omgeving waarin je leeft. Tijdens mijn werk in de gezondheidszorg, als fysiotherapeut, acupuncturist en kruidengeneeskunde merkte ik dat ik het steeds belangrijker ging vinden om mensen te adviseren over gezonde voeding en leefomgeving en wat dat kan doen ter voorkoming van ziekte. Toen dacht ik, laten we kijken hoe we op onze boerderij die gezonde voedingsmiddelen gaan maken voor onze directe omgeving. Daarnaast is het bedrijf nu voor de derde generatie in de familie. Ik wil ook graag zorgen dat ik die weer door kan geven aan de volgende generatie.”

Op welke manier kan volgens jouw voeding bijdrage aan een goede gezondheid?
“Ten eerste is het natuurlijk zo dat wanneer je onbewerkte voeding eet je lichaam veel beter weet hoe hij ermee om moet gaan, en dat de kans dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt groter is dan wanneer je bewerkte voeding eet met allerlei toevoegingen. Dus dat betekent onbewerkte melk, kruiden, groenten en fruit. Daarnaast lijkt de manier van telen ook invloed te hebben op de voedingswaarden van een product. Ik ben nu een boek aan het lezen, een leuke tip: “What Your Food Ate” door David R. Montgomery. Hierin staat een samenvatting van zeventig jaar onderzoek op het gebied van teeltmethoden en voedingswaarden. Het lijkt dat de manier van telen, maar ook hoelang iets is opgeslagen en hoevaak iets is bewerkt, veel invloed heeft op de voedingswaarden van een product. Daarom streven wij op onze boerderij naar zo min mogelijk bewerking, en willen we producten direct van het land en in de buurt aanbieden.”

 

Wat vind je belangrijk als boer?
“Ik vind het belangrijk dat wij de omgeving zo goed mogelijk onderhouden. Dus we doen er alles aan doen om de biodiversiteit te bevorderen en steeds meer aan te sluiten bij de natuur en andere gebieden in de omgeving. Dus zonder het gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en preventieve medicatie. Tegelijkertijd hebben we in Nederland heel vruchtbare grond waar we heel goed voedsel op kunnen verbouwen. Ik vind het dan ook belangrijk de efficiëntie van de voedselproductie zo goed mogelijk op peil houden. Maar altijd in samenwerking met de natuur en het bevorderen van de biodiversiteit. Het is voor mij niet het een of het ander. Ik wil het allebei! Dat is mijn zoektocht.”

“Zoveel mogelijk samen doen met de mensen uit de omgeving vind ik ook belangrijk. Ik vind het leuk om burgers en ondernemers uit de buurt en andere geïnteresseerden bij de boerderij te betrekken. Zo leer ik van hun en zij van mij, en samen komen we weer een stapje verder.”

Wat is de rol van de boeren volgens jou in het herstel van de biodiversiteit?
“Een heel groot gedeelte van het land in Nederland wordt gebruikt door boeren. Zo kunnen we als boer allemaal iets voor biodiversiteitsherstel doen en tegelijkertijd een goede productie behouden. Ik geloof dat je we op die manier ook mooie verbindingen kunnen maken met bestaande natuurgebieden in de buurt, en dat er daardoor geen extra natuur (in de afgebakende vorm) bij hoeft te komen. Door het agrarische gebied anders in te richten, kunnen we juist de natuurgebieden versterken. Mijn visie is om landbouw en natuur met elkaar te laten verbinden, zodat de grond bij de landbouw kan blijven en tegelijkertijd de natuur wordt versterkt.”

 

Hoe zie jij de toekomst van Bloemenweidemelk voor je?
“Bloemenweidemelk gaat richting zelfvoorzienend. We willen geen mest meer afzetten en geen voer meer aankopen voor de dieren. Ook zoveel mogelijk de dieren hun natuurlijk gedrag uitvoeren en misschien zelfs wel de kalfjes bij de koe houden als de stal daarvoor ingericht is. Daarnaast wil ik minimaal 50% van de producten gaan afzetten hier in de directe omgeving. Wat ik nu heb ervaren is dat we hierdoor een wat betere prijs voor het product krijgen, waardoor we stappen kunnen maken. En ik vind het ook gewoon leuk om te doen en over de producten te vertellen.”

"Ik vind het leuk om burgers, ondernemers en andere geïnteresseerden uit de buurt bij de boerderij te betrekken."

En wat zijn voor jou de uitdagingen?
“Met name het stukje zelfvoorzienend worden. Voor de meeste melkvee bedrijven betekent dat je minder koeien moet gaan houden. Meer grond is vaak geen optie, want het is duur en schaars in Nederland. Van één hectare grond kunnen maar twee koeien eten. Dus als je meer koeien per hectare hebt, dan moet je voer inkopen. Toen wij ons bedrijf hier begonnen, hadden we vier koeien op één hectare en moesten we dus extra inkopen. Minder koeien houden is een spannende stap om te nemen, want die zorgen uiteindelijk toch voor inkomsten. Het vinden van de balans, zodat het mes aan alle kanten snijdt, is ingewikkeld.”


Wat zou je mensen tippen die ook boeren willen worden?
“Ik denk dat het goed is om uit te zoeken waar je blij van wordt en waar je kracht ligt. Ik word zelf blij van het bevorderen van gezondheid door middel van landbouw en hier ook over te vertellen. Maar iemand anders kan weer ergens anders blij van worden. En ik zou altijd zeggen, zoek er mensen bij, althans als je daar blij van wordt. Anders moet je er vooral koeien of bomen bij zoeken. Voor mij geeft samenwerking in ieder geval heel veel voldoening. Net als hoe het werkt in de natuur, we hebben elkaar nodig.”

Wat betekent Wilder Land voor jou als boer?
“Ik heb het er altijd met liefde over. Het samenwerken met Wilder Land is een eerste zichtbare stap richting een andere bedrijfsvoering. Het is een mooie manier om te werken aan zowel biodiversiteit als aan voedselproductie. Ideaal! Door wederzijdse afspraken en zekerheid te bieden over wat te telen en wat er wordt afgenomen. En ik vind dit soort oogstdagen ook leuk, het contact met de mensen. Misschien is dat ook wel een van de drijfveren om met Wilder Land te gaan werken, er is iets zichtbaars. En dat biedt een ingang om het gesprek aan te gaan met mensen. De producten zijn natuurlijk ook hartstikke lekker. Ik verkoop ze graag bij mij in de Oogst winkel.”

In de Oogst winkel komen alle lekkere producten van de weilanden, landgoederen en voedselbossen uit de buurt, samen. Check de Oogst winkel die Ramona runt in Woerden hier


Oogst!
We oogsten korenbloem en lindebloesem bij Ramona. In de volgende Wilder Land producten vind je ze terug: