Gratis verzending bij bestellingen boven de €65*

Smaakmaker Anne Adams

Samen met smaakmakers en lekkerbekken maken we biodiversiteit lekker culinair. Oftewel, ongelofelijk lekkere producten die de natuur herstellen. Voor de (on)kruiden thee blends van Wilder Land werken we daarom samen met theesommelier of (beter gezegd) smaakmaker Anne Adams. We gingen langs bij Anne in het Brabantse Ulicoten.

Anne Adams Wilder Land

Fijn proeven

Slurpend in de keuken van Anne, proeven we een theeblend in ontwikkeling. In drie verschillende hoeveelheden is dropplant, citroenmelisse, duizendblad en honingklaver toegevoegd. Met een micro weegschaal is Anne opzoek naar de juiste verhouding. Iedere keer komt er een andere smaak boven. Hoe ruikt het? Hoe smaakt het? Is de kleur goed? Komen alle smaken op het juiste moment naar boven? Een echt precisie werk dat Anne met liefde en aandacht doet.

“Ik noem mezelf maar zelden theesommelier,
smaakmaker past beter.”

Smaakbasis

Ze laat ons haar huis en tuin zien en mogen aanschuiven voor een heerlijke lunch. Ondertussen vertelt Anne over hoe ze is begonnen en waarom ze doet wat ze doet. Al van jongs af aan werden Anne’s smaakpupillen geprikkeld. Ze groeide op in een omgeving waar ze onbewust veel leerde over smaak, planten en kruiden. Er werd thuis veel met pure ingrediënten (wild en groente uit eigen moestuin) gekookt. En ze was veel buiten. “Alles wat ik tegenkwam, wilde ik proeven.” Haar vader was boswachter en herborist. “Hij noemde kruiden altijd bij de Latijnse naam. Toen wist ik eigenlijk niet zo goed wat hij bedoelde. Pas later besefte ik mij dat het waardevolle kennis is die ik nu nog steeds gebruik. 

Haar interesse voor smaak bleef. Ze volgde een vakopleiding tot gastvrouw waar ze ook culinaire kennis opdeed. Ze werkte vervolgens twintig jaar in de horeca waarvan tien jaar in de keuken. Puur en zonder toevoegingen kookte ze alles from scratch. Ze wisselde daarna geregeld van baan totdat ze opnieuw getriggerd werd. “Ik ben altijd opzoek naar nieuwe informatie en voldoening. En als mijn ‘spons’ volgezogen is, ga ik opzoek naar iets nieuws.” In 2016 begon ze aan een nieuwe project: thee!

"Het vraagt meer creativiteit en nuance om eenzelfde beleving te creëren."

 

Smaakbibliotheek

“Iedereen denkt als je een theesommelieropleiding hebt gedaan, dan weet je alles over kruiden en thee samenstellen…maar nee, dat is niet zo. Je leert er veel over de herkomst en productie van thee. Niks over melangeren of kruiden.”
De kennis over kruiden en blends heeft ze zichzelf aangeleerd. Door jarenlange ervaring, onuitputtelijke nieuwsgierigheid en te blijven proeven. Anne omschrijft het als een smaakbibliotheek.. In haar hoofd… Ja echt! Een bibliotheek dat zich heeft gevuld met al haar smaakherinneringen door de jaren heen. Haar nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat er telkens nieuwe smaken bijkomen. En niet alleen voor thee, ook aan gin en zout voegt ze smaak toe. “Ik noem mezelf maar zelden theesommelier, smaakmaker past beter.” 

Wilder blends

Met haar sterke geur vermogen en gevoel voor smaak, creëert Anne de meest bijzondere thee blends. Dat doet ze grotendeels op intuïtie. De enige richtlijn zijn de bestanddelen. “Een goede thee is in balans door een combinatie van een smaakdrager, smaakgever en smaakondersteuner.” Een thee bestaat vaak grotendeels uit een smaakdrager zoals de dropplant. Een smaakgever heeft een sterke smaak en/of kan kleur aan de thee geven. Een smaakondersteuner zorgt ervoor dat andere smaken goed tot zijn recht komen. Het zijn meestal aromatische kruiden zoals citroenmelisse en (peper)munt. Zo is pepermunt niet voor niets toegevoegd aan de Holy Smokey thee blend. Het is fris en als smaakondersteuner haalt het de gerookte berkenblad smaak naar boven. En dan zijn er ook nog kruiden die niet in één hokje passen. Zo kan honingklaver in alle drie de categorieën vallen. Je kunt het dus ook niet helemaal afkaderen.” 


“Het is nogal makkelijk om citroengras, kruidnagel of hibiscus te gebruiken in een theeblend. Dat werkt sowieso.” Wilder Land daagde Anne uit met enkel Nederlandse (on)kruiden. “Het vraagt meer creativiteit en nuance om eenzelfde beleving te creëren met inheemse, lokale kruiden.” Des te vetter als het dan lukt en wordt gewaardeerd. Voor de Wilder Land (on)groen blend ging Anne niet zozeer opzoek naar een alternatief voor groene thee maar naar eenzelfde soort beleving. Geen groene thee dus. Maar hij doet er wel verrekt en verrukkelijk veel aan denken.

Tip van Anne:

“Gooi een Wilder Land theezakje een keer in koud water en laat het een nachtje staan. De volgende ochtend heb je heerlijk verfrissend smaakwater. Lekker voor onderweg of op een warme zomerdag.”


Benieuwd geworden naar de (on)kruidenthee? Klik hieronder voor meer info:

Smaakmaker: Anne Adams
Tekst: Renée Pruim
Beeld: Matthijs Westerwoudt
Locatie: Ulicoten